Om HitraMat

Helt siden 1700-tallet har det blitt drevet handel fra Ansnes. Hit kom også Sivert Fjeldvær i 1905, fiskehandleren fra Fjellværøya. Dette er utgangspunktet for dagens HitraMat AS.

Rundt 1930 kom Fosenbåtene i trafikk og Ansnes ble et handelssted av betydning. Helt i sentrum lå SA Fjeldværs Eft, en dagligvarebutikk med dampskipsekspedisjon. Ansnes begynte nå å bli et godt innrisset stedsnavn i kartet over Hitra. Siverts sønn Anton Fjeldvær begynte samtidig å ta i mot taskekrabbe, en lite prisgitt råvare som mat her ute på kysten. Anton kokte krabben og solgte den til avtakere i Trondheim, for i byen var her et marked for krabbe likevel. Og med båten Ansnes satte Anton sine sønner til å frakte krabben hjem fra lokale fiskere. På denne måten var hele familien Fjeldvær tidlig engasjert i bedriften.

022s847jrrw52

Extra fina flykrabbor

Året ble 1950 og Anton begynte å eksportere levende krabber til Stockholm. Men taskekrabbene som lå pakket i kasser med tang, var vanskelig å få fram til mottakerne i live. Noen fart ble det ikke i denne eksporten før Fjeldvær i et kreativt øyeblikk fant på å bruke fly. Sjøfly var tingen for transport av levende krabbe, så pongtongene på flyet ble lastet full med Fjeldværs «Extra fina flykrabbor» – En delikatesse som raskt ble svært så populær i Stockholm.

HitraMat- tidlig et kvalitetsstempel

Sivert Fjeldvær var Antons sønn, og fra ei brygge på Ansnes startet Sivert selskapet «Hitramat». Her ble fiskemat laget for hånd, fiskekakene ble stekt i stekepanner og til sist fraktet ut til forbrukerne via kjøpmenn i hele distriktet. «Hitramat på alle fat» ble slagordet. Produksjonen ble etterhvert både automatisert og strømlinjeformet. Likevel var kvaliteten tradisjonen tro, etter godt gammeldags merke HitraMat. I 1988 ble bedriftens populære «Hitraball» sågar kåret til Sør-Trøndelags nasjonalrett. Ennå var krabben bare en bigeskjeft, og krabbesesongen varte bare fra 10. september og et par måneder inn i høsten.

HitraMat en solid merkevare

Sivert Fjeldvær gikk bort og nå kom dagens Anton Fjeldvær inn som leder på slutten av 1970-tallet. Siden tidlig 1990 har taskekrabben fra Trøndelags-kysten (også kalt Hitra-krabben) blitt hovedproduktet i bedriften, og det er krabben som er den viktigste bærebjelken for fabrikken inn i framtida.

HitraMat AS er i dag Norges ledende og Europas største aktør innen prosessering av taskekrabbe. Bedriften er sertifisert etter FSSC 22000, som er den høyeste standard innen matsikkerhet. HitraMat gruppen (Conchilia) omsetter for ca 300 mill årlig, og bedriften sysselsetter opp til 170 ansatte i høysesong. HitraMat er en del av Insula, et nordisk konsern med mål om å bli Nordens ledende aktør på sjømat. HitraMat er lokalisert på Hitra Fiskerihavn og ligger i det største fangstområdet for taskekrabbe i Norge, med gode miljømessige fortrinn som ren luft og rent sjøvann. Årlig blir det foredlet opp mot 4.500 tonn ved produksjonsanlegget på Kuøya, dette utgjør ca 70% av all taskekrabbe landet i Norge. HitraMat AS selger også andre lokalt høstet skalldyr som eksempelvis kamskjell og sjøkreps.